Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Rittal ontvangt innovatieprijs voor koelaggregaten Blue e+ 

Rittal ontvangt innovatieprijs voor koelaggregaten Blue e+ 



“Innovationspreis Deutsche Industrie”: Blue e+ is het beste product van 2015!

De nieuwe generatie koelaggregaten Blue e+ van Rittal ontving de “Innovationspreis Deutsche Industrie” voor het beste product. De hoge mate van energie-efficiëntie, de intuïtieve bediening en de Industrie 4.0-koppeling van de koelaggregaten overtuigde de jury van het vakblad Produktion en het adviesbureau Staufen AG, die de prijs dit jaar voor het eerst toekenden. Met de “Innovationspreis Deutsche Industrie” bekroonden zij uitstekende innovaties die vooral het Duitse MKB sterker maken.



“Met Blue e+ levert Rittal een belangrijke bijdrage aan de ecologische verduurzaming in de industrie,” verklaart Prof. Thomas Bauernhansl, directeur van het Fraunhofer Institut voor productietechniek en automatisering (IPA), de beslissing van de jury in zijn toespraak. De deskundigen van het vakblad Produktion en het adviesbureau Staufen AG waren het eens: Blue e+ is het beste product en ontvangt daarvoor de “Innovationspreis Deutsche Industrie”. Dr. Thomas Steffen, directeur van Rittal, Heiko Holighaus, hoofd afdeling Ontwikkeling en ontwikkelaar Juan Carlos Cacho Alonso namen de award tijdens het Innovatieforum Deutsche Industrie in Stuttgart in ontvangst. Silke Krebs, minister van het ministerie Baden-Württemberg, loofde de verdiensten van de prijswinnaar: “De druk van de concurrentie op onze industrie neemt toe en het is van belang de innovatiekracht te handhaven. De prijs is een goede stimulans voor het MKB en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe producten die dicht bij de gebruiker staan en ons land op die manier aantrekkelijk houden voor nationale en internationale markten.”



Een nieuwe manier van denken voor meer energie-efficiëntie

“Voor de ontwikkeling van deze nieuwe generatie aggregaten heeft Rittal de traditionele methoden heroverwogen en herzien,” aldus de jury. Dat de koelaggregaten in ongeveer twee miljoen installaties worden gebruikt, biedt gezien de energiebesparing van 75 procent zeer grote voordelen. “Met deze prestatie verdient Rittal de prijs in de categorie Beste Product,” aldus Staufen-directeur Martin Haas.



De nieuwe generatie koelaggregaten Blue e+ voor schakelkasten werd op de Hannover Messe 2015 voor het eerste gepresenteerd – een enorme sprong op het gebied van energie-efficiëntie. De innovatie van Rittal is uitgerust met de allernieuwste technologie, die bij tests bij gerenommeerde automobielfabrikanten tot 75 procent minder energie verbruikte: de hybride technologie van de aggregaten is gebaseerd op een samenwerking tussen een compressorkoelaggregaat en een heatpipe. De compressor wordt alleen ingeschakeld als de passieve koeling ontoereikend is. Dankzij de multivoltagetechniek kunnen alle apparaten flexibel worden aangesloten op ’s werelds meest gebruikte elektriciteitsnetten. Gestandaardiseerde communicatiepoorten maken een koppeling aan Industrie 4.0-structuren mogelijk.



“Wij zijn blij met deze onderscheiding,” aldus Dr. Steffen tijdens zijn presentatie in het kader van het Innovatieforum: “De onderscheiding laat zien dat innovaties zoals Blue e+ niet alleen onze klanten voordelen bieden, maar ook goed zijn voor de maatschappij.”



Innovatieforum: topbijeenkomst van innovatieleiders

De “Innovationspreis Deutsche Industrie” werd in 2015 voor het eerst toegekend. In het kader van het Innovatieforum in Stuttgart bekroonden Produktion en Staufen AG ondernemingen die uitstekende innovaties voor het Duitse MKB hadden geproduceerd. Aan de prijsuitreiking ging een uit meerdere stappen bestaand beoordelingsproces vooraf: ondernemingen konden zich met bedrijfsmodellen, producten, processen of structuren voor de innovatieprijs aanmelden. Adviseurs van Staufen onderzochten de innovaties op economische gevolgen, voordelen voor de maatschappij en duurzaamheid. Tijdens een audit ter plaatse analyseerden zij vervolgens het innovatiesysteem van de ondernemingen. Pas daarna werd besloten wie tot de innovatieleiders in het Duitse MKB behoorde en wie tijdens het innovatieforum werd bekroond. Beschermheer van het evenement is Winfried Kretschmann, minister-president van Baden-Württemberg.