Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Hoogefficiënte KSB dompelpompen voor groot aantal toepassingen

Hoogefficiënte KSB dompelpompen voor groot aantal toepassingen



KSB heeft een nieuwe generatie Amarex KRT dompelpompen geïntroduceerd. De pompen worden ingezet voor het transport van diverse soorten afvalwater in gemeentelijke, industriële en andere zakelijke toepassingen. De maximale capaciteit ligt bij 10.080 m3 per uur en de grootste opvoerhoogte bedraagt 120 m. Met 850 kW heeft de Amarex KRT het hoogste maximum motorvermogen van standaard versies op de markt.



De ontwikkelaars van KSB in Halle (Duitsland) hebben de bedrijfszekerheid van de beproefde afvalwater-hydraulieken verbeterd en tegelijkertijd het hydraulische rendement verhoogd. Daarbij richtten zij zich op de typische werkgebieden van pompstations voor afvalwater. De vrije doorlaat voldoet aan de gangbare standaards. Om een zo groot mogelijk aantal toepassingsgebieden te ondersteunen, zijn er voor de nieuwe dompelpomp vier verbeterde waaiertypen ontwikkeld.



Bij moderne dompelpompen speelt voor een laag stroomverbruik ook de elektromotor een belangrijke rol. Daarom kan een gebruiker afhankelijk van het belastingsprofiel van zijn installatie ook een hoogefficiënte motorvariant kiezen. Deze voldoet aan de klasse IE 3 voor normmotoren volgens IEC-60034-30. Dergelijke motoren zijn vooral interessant bij krachtige pompen met een hoge startfrequentie. Twee van de draairichting onafhankelijke mechanische asafdichtingen beschermen de motorruimte betrouwbaar tegen binnendringend water.



Een kamer gevuld met milieuvriendelijke olie, zorgt ervoor dat de mechanische asafdichtingen ook bij gashoudende media gekoeld en gesmeerd worden. Royaal gedimensioneerde kogellagers, die voor de hele levenscyclus zijn gesmeerd, ondersteunen de roestvrijstalen as. Bijzondere aandacht besteedden de constructeurs aan de uitvoering van de kabeldoorvoering. Afzonderlijk geïsoleerde, vertinde en in giethars ingebedde aders zorgen hier voor een absoluut waterdichte afdichting. Deze constructie beschermt de aders zelfs bij beschadigingen van de kabelmantel en biedt isolatie tegen kortsluitingen.



Om de pompen ook na jarenlange zware toepassingen gemakkelijk te kunnen demonteren, zijn alle boutverbindingen die met de media in aanraking komen, vervaardigd van roestvrijstaal. Om ook zuur afvalwater te kunnen verpompen zijn de pompen ook in roest- en zuurbestendig duplex-staal leverbaar.



KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.